Ránctalanítás kollagén nélkül

1014
HOZZÁSZÓLÁS:

Sokak számára a ráncfeltöltés egyet jelent a kollagénnel, holott létezik számos egyéb módszer is a ráncok eredményes eltüntetésére, melyek akár biztonságosabbak és eredményesebbek is lehetnek.

A sajranctalanitasát zsírt mindenki elviseli

Az idegen eredetű kollagén helyett saját zsírt is használhatunk a ráncok aláinjekciózásához. A saját zsírnak megvan az az előnye, hogy nem okoz allergiát. Szaknyelven “Lipofilling“- nek hívják a saját zsírral történő implantációt. Ez a módszer elsősorban mélyebb ráncokra, teltebb ajkakra, az orcák kipárnázására alkalmas. Az arc nemcsak kisimul, hanem frissebbnek tűnik, amint az implantált zsírsejtek egy része beépül.

A kezelés helyi érzéstelenítéssel történik. Egy kanüllel a has, a fenék vagy a comb zsírszövetéből egy injekciós tűbe zsírt szívnak fel. A levett mennyiség olyan csekély, hogy nem kell semmiféle látható nyomtól tartanunk. Az így nyert kivonatot megtisztítják, és az arc feltöltendő részeibe injekciózzák. Erős vérzékenység esetén előfordulhat, hogy a beszúrás helye rövid ideig kékre színeződik.

Meddig hatásos a saját zsír?

Ahhoz, hogy a siker legalább 12 hónapig tartson, két kezelés szükséges. Néhány év múlva még mindig legalább 20 százaléknyi tartaléknak kell kimutathatónak lennie, még akkor is, ha nem injekciózták utána rendszeresen.

Egyre több orvos hoz létre ún. “zsírbankot”. Speciális hűtőszekrényben lefagyasztva tárolják minden páciens zsírtartalékait, amelyek két évig konzerválhatók és bármikor felhasználhatók további injekciózásokhoz. Ezáltal az újbóli beavatkozásnál megkímélhetik őket a zsírlevétel nem teljesen fájdalommentes procedúrájától.

A hialuronsav serkenti a sejteket

A bioimplantátumokhoz tartoznak a hialuronsavak is. Az immunrendszer elfogadja őket, mivel nem ismeretlenek számára: a hialuronsav az emberi kötőszövetben is előfordul. Ezért nem áll fenn allergiaveszély. A kozmetikában a hialuronsavat kitűnő nedvességmegkötőként tartják nyilván.

A ránc kipárnázásához a hialuronsavat gyakran kollagénnel együtt fecskendezik a bőrbe, ezért a kezelés előtt négy héttel kollagénallergia-tesztet kell végezni.

A kezelés

A ráncokat először egy kollagénréteggel “felpumpálják”, erre fecskendezik rá a “hialuronsav-párnát”, ami elősegíti a bőr regenerálódó képességét. A kereszthálós, ezáltal stabilabb hialuronsavakat “csupaszon” injekciózzák a bőr alá. Ebben az esetben nincs szükség allergiatesztre, azonban kevéssé tartós, mint kollagénnel együtt. A bőr kezdetben kissé kipirosodhat, és enyhén megduzzadhat.

Meddig hatásos a hialuronsav?

Az eredménynek legalább 12 hónapig kell tartania. Az erős dohányzás és gyakori napozás azonban a felére csökkentheti ezt az időtartamot.

Artecoll, ami “kigolyózza” a ráncokat

Az olyan mikroimplantátum, melyben a parányi akrilátgyöngyöcskéket (PMMA) kollagénnel keverik össze. A bőrmélyedések alá fecskendezve a fehérje lebomlik, miközben a parányi gömböket a test saját kötőszövete kollagénbe burkolja. Így a ránc tartósan fel lesz töltve.

Vegyük figyelembe a lehetséges kockázatokat!

Az artecollnak megvan az a hátránya, hogy a kötőszövet nagyobb károsodása nélkül nem lehet eltávolítani. Ezenkívül előfordulhat, hogy a golyócskákat ki lehet tapintani a bőrön: puha gumihoz hasonlóak. Fontos, hogy az orvos elég mélyre fecskendezze őket, és jól ismerje a speciális implantációs technikát.
Ha az artecoll túl vastagon rakódik le a bőr felszíne alatt, bőrpír keletkezhet, amit kezelni kell, vagy világos foltok jelennek meg, melyek az implantátum eltávolítását tehetik szükségessé.

A kezelés

A beinjekciózás utáni első néhány napban az orvos erős nyomással még tudja formálni az artecollt. Erőteljes mimikájú páciens esetében kezdetben ajánlatos átlátszó sebtapasszal leragasztani a kezelt helyet, a homlok ráncait pedig egy gumiszalaggal rögzíteni. Ha egy ránc az erőteljes mimika következtében újra előbukkan vagy új képződik mellette, akkor még egy injekciót be kell adni. Mivel az artecollt kollagén hordozóanyag segítségével juttatják a bőr alá, ezért előtte a kollagénallergia kizárására próbainjekciót kell végezni.

Gore-Tex, az orvoslásban is bevált műrost

A mindennapi életben jól ismerjük a Gore-Texet a sportruházat területéről. Ott a – más összetételű – teflonanyag a textilek levegőzéséről és vízállóságáról gondoskodik. A nem oldható, allergiát nem okozó műanyagot azonban régóta alkalmazzák gyógyászati célokra is: hajszálvékony lapocskák formájában, amelyeket rétegesen vagy feltekerve ültetnek be, a Gore-Tex jó szolgálatot tesz az esztétikai és plasztikai sebészeknek az arc és az állrész kisimításában. Az általános sebészetben a hasfal pótlására, az ortopédiában a csontok “összeragasztására”, az érsebészetben pedig a sérült vénák helyreállítására szolgál.

A ráncok alátámasztásához a Gore-Texet szál formájában vezetik végig a szájkontúr vagy egy ránc vonala mentén. A kötőszövet néhány napon belül reagál, és megkezdődik az “idegen testek” betokosodása. Örvendetes reakció, mert a “párna” eltünteti a ráncokat.

A Gore-Texet:

  1. a száj és az orr körüli nagyobb ráncoknál – nasolabialis ráncok,
  2. mélyebb homlokráncoknál,
  3. az ajkak nagyobbítására alkalmazzák.

A kezelés

Helyi érzéstelenítés után az orvos egy speciális kanüllel a ránc alá, a bőrbe vezeti a fonalat. A fonal vége eltűnik a bőr alatt. A parányi szúrásnyomot sebtapasszal ragasztják le.

2-3 nap múlva a szúrás helye bepirosodik és megduzzad. Ez alatt az idő alatt szárazon kell tartani. Erős mimika hatására a fonal elcsúszhat, ilyenkor ki kell húzni, és újat kell behelyezni.

A botox megbénítja az izmokat

Botolinum toxin A – ennek a töltőanyagnak ez a tudományos neve, ami mérget jelent. A megromlott élelmiszerkonzervekben a botox bénító hatása miatt veszélyezteti a légutakat. Az ideggyógyászatban azonban sikeresen alkalmazzák az arc izomgörcseinek oldására.

Ráncok elsimítására rendkívül kis mennyiségben használják az orvosok: az egészségre káros mennyiség századrészénél is kevesebbet. A botolinuminjekcióval átmenetileg megbénítják az izmokat. A hónapokra nyugalomba helyezett izmok nem hoznak létre újabb ráncokat.

Nemkívánatos bénulás

Ennél a módszernél fennáll a kockázat, hogy az alacsony adagolás és a pontos beinjekciózás ellenére is bénulás lép fel: például lecsúszhat a szemöldök. Ez a nem kívánt hatás – a ránc kisimításához hasonlóan – csak bizonyos ideig tart, mégis rendkívül kellemetlen, és optikailag sem előnyös.

A kezelés

Több injekcióra is szükség van. A hatás csak a harmadik napon jelentkezik.

A szúrás helye hat-nyolc óráig nem érintkezhet vízzel. A szemöldökök fölött kezdetben enyhe nyomást érezhetünk, ami azonban hamarosan megszűnik. Enyhe fejfájás is előfordulhat.

Meddig hatásos a botox?

A homlokráncok legfeljebb nyolc hónapig maradnak simák. A mély ráncokat kiegészítésként kollagénnel kell megemelni, ekkor kevésbé gyorsan tűnik el a “kipárnázás”.

1014
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7070
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]